کاربرد انواع و مشخصات فنی لوله مانیسمان
در این مقاله راجع به کاربرد انواع و مشخصات فنی لوله مانیسمان در رده های مختلف خواهیم نوشت. نخست بهتر است یک دسته بندی کلی راجع به لوله های فولادی داشته باشیم. به طور کلی لوله های فولادی به 2 دسته لوله های درزدار و لوله های بدون درز تقسیم بندی میشوند. لوله های درزدار شامل لوله های درزار خطی یا تست, لوله های درز مستقیم و لوله های اسپیرال شده و لوله های مانیسمان خود در کلاس های مختلفی دسته بندی میشوند.
نخست بهتر است راجع به اینکه لوله مانیسمان چیست توضیحاتی بدهیم.
وله های مانیسمان یا Seamless Pipe نوعی از لوله های فولادی هسند که با تکنولوژی ساختی متفاوت بوسیله کشش در شرایط مخصوص از شمشهای فولادی ساخته میشوند.
معمولا برای ساخت لوله های بدون درز از شمش فولادی با سطح مقطع دایره ای استفاده میشود, اما تولید آنها از شمشهای مربع نیز امکان پذیر است. ساخت این نوع لوله ها از طریق تراش سمبه های ماتریسی در حین حرارت دادن و کشش در شرایط ویژه امکان پذیر بوده و تولید آن در انواع مختلف تابع , استانداردهای منحصر به فردی میباشد.
در تولید این نوع لوله ها دو شیوه اکستروژن سرد و سیستم رولینگ گرم بکارمیرود.
تفاوت عمده این نوع لوله ها با لوله های درزدار در این است که در فرایند تولید هیچ نوع جوشی بکار نرفته و یک شاخه لوله , بصورت یکپارچه تولید و به بازار عرضه میشود . در حالی که در لوله های درزدار , ورق فولادی نورد شده و لبه های ورق به یکدیگر جوش داده میشوند.
لوله مانیسمان را حتی میتوان با اتصالات دنده ای سیاه اجرا کرد.
جدا از سایزبندی لوله های مانیسمان , این نوع لوله ها بسته با آلیاژ بکار رفته و ضخامت یا تیکنس لوله , در انواع مختلفی ساخته و به بازار عرضه میشوند.
این نوع لوله توسط یک صنعتگر آلمانی به نام مانسمان ابداع شد و از آن زمان به لوله های بدون جوش یا Seamlessمرسوم گردید.
قطر لوله (NPS) و ضحامت رده لوله (SCHEDULE) مشخص کننده اولیه لوله های مانیسمان بوده و معمولا در طول 6 متری ساخته میشوند.
مشخصات فنی لوله مانیسمان
لوله های مانیسمان در کلاس های مختلفی تولید شده و سبک ترین و پرمصرف ترین آنها لوله های معمولی یا رده 20 هستند. اما لوله مانیسمان رده 40 چیست ؟ لوله مانیسمان رده 40 از لحاظ وزنی و ضخامت تفاوت نسبتا زیادی با لوله رده 20 داشته و تقریبا گوشت و ضخامت و وزن آن دو برابر لوله رده 20 است. همچنین وزن و کیفیت لوله رده 80 با لوله رده 40 به همین مقدار است که البته مصرف کمتر و قیمت بیشتری نسبت به لوله رده 40 دارد و در آخر لوله رده 160 است که مصرف ساختمانی نداشته و فقط در برخی موارد خاص صنعتی به کار میرود.
در جدول زیر مشخصات فنی و علمی انواع لوله های مانیسمان آورده شده است.
کاربرد انواع لوله مانیسمان
لوله کشی گاز و آتش نشانی ,خط لوله گاز , صنایع نفت , پتروشیمی , صنایع مواد غذایی و سیستمهای هیدرولیکی از کاربردهای این نوع لوله میباشند .
انتقال آب , گاز , بخار , روغن , سوپرهیت و بویلرهای فشار قوی و برجهای خنک کننده در برخی موارد فقط از طریق این نوع لوله ها قابل انجام است.
هنگام تهیه این لوله ها, طبق محاسبات صورت گرفته , توسط مجری طرح و درخواست کارفرما بایستی مشخصات فنی یا وندور ضمیمه قرار داد , بایستی مشخصات فنی به صورت کاملا واضح ارایه و درخواست شود , در زمان اجرا و تستهای فنی , لوله اتصالات خریداری شده با ویژگیهای داخل قرارداد منافاتی نداشته باشد. از این رو مرسوم است که وندور اجناس هنگام تهیه به فروشنده ارایه گشته و در صورت درخواست , سرتیفیکیت Certificate کالا نیز به خریدار ارایه میگردد.
لوله مانیسمان رده 40 و معمولی رده 20 از انواع لوله های مانیسمان یا بدون درزی هستند, که در لوله کشی ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرند. لوله کشی گاز ساختمان, لوله کشی گاز فشار قوی , لوله کشی آتش نشانی و سیستم اطفای حریق, لوله کشی سیستم های گرمایشی شوفاژ و داکت اسپلیت, لوله کشی سیستم های برودتی, لوله کشی صنایع نفت و پتروشیمی, لوله کشی پالایشگاهی, لوله کشی مواد غذایی,ساخت کندانسور و اواپراتورهای صنعتی, لوله کشی صنایع غذایی و دارویی از مواردی هستند که لوله مانیسمان رده 40 در آنها مصرف میشوند.
مشهورترین برند تولید کننده لوله مانیسمان در ایران لوله مانیسمان رده 40 اهواز است, که برخی اوقات به دلیل بالابودن تقاضا و کمبود تولید نمیتواند نیاز داخلی را برآورده کند. لوله مانیسمان رده 40 کاوه دقیق برند دیگری است که کیفیت نسبتا خوبی داشته, اما به طور کلی بخشی از نیاز بازار را لوله های وارداتی چینی و بعضا لوله های روس و بلوک شرق اروپا تامین میکند.
اتصالات لوله مانیسمان رده 40 نیز برندهای مختلف داخلی و برند محبوب و معروف بنکن چینی است.
آلیاز لوله های مانیسمان
آلیاژ این لوله ها معمولا کربن استیل carbon steel بوده که طبق استانداردهای مختلف تولید میشوند . ASTM که از مهمترین سازمانهای استاندارد برای مواد در دنیا میباشد , آلیاژ لوله مانیسمان را در تقسیم بندیهایی مختلفی آورده است.
لوله A 335 یکی از مصرفی ترین نوع لوله ها هستند که برای استفاده در دماهای بالا بسیار مناسب هستند.
محصولات فولادی بطور عمده تحت استانداردهای زیر ساخته و عرضه میشوند و اخذ حداقل یکی از این استانداردها برای هر محصول فلزی در دنیا , اجتناب ناپذیر است.
DIN ,EN ,ASTM ,BS ,AISI ,SAE ,API ,JIS ,GOST
لوله های مانیسمان متداول و پر مصرف در بازار شامل لوله های فولادی کربن استیل A 106، API 5L، St 37 و استنلس استیل 316، 316L، 304 و 304L و انواع لوله بدون درز آلیاژی P11، P22 بوده و بستگی به موجودی بازار و مصارف متفاوت تا حد کمی امکان جابجایی در اجرا را دارند .
البته تشخیص تعویض مورد استفاده در حوزه اختیارات مجری و کارفرما و تابع ضوابط مندرج در قرارداد میباشد . هرکدام از این آلیاژهای در رده های مختلف کابردهای ویژهای در صنایع بالادستی و پایین دستی نفت , گاز و پتروشیمی را داشته و در صنایع ساختمانی تقریبا استانداردهای به مراتب پایین تری وجود دارد. در صورت نیاز به استعلام خرید با لیست فروشندگان لوله و اتصالات تماس بگیرید.
امیدوارم از نوشته کاربرد انواع و مشخصات فنی لوله مانیسمان خوشتان آمده باشد.
- ۰۲/۰۵/۳۰